ΝΕΑ

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ

Στον ισχύοντα Νόμο περί Φορολογίας Εισοδήματος (Ν. 4172 / 2013), προστέθηκε παράγραφος στο Άρθρο 5Β, σχετικά με τη δυνατότητα εναλλακτικής φορολόγησης εισοδήματος φυσικών προσώπων, δικαιούχων σύνταξης αλλοδαπής προέλευσης.

Πιο συγκεκριμένα, παρέχεται η δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα, δικαιούχους σύνταξης αλλοδαπής προέλευσης, να υπαχθούν σ’ εναλλακτική φορολόγηση του συνολικού τους εισοδήματος από την αλλοδαπή στην Ελλάδα, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα. Για τη μεταφορά αυτή, οι αλλοδαποί θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω δύο προϋποθέσεις. Ειδικότερα:

  • Να μην ήταν φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος για 5 έτη από τα προηγούμενα 6 έτη φορολόγησής τους, και
  • Να υπάρχει διακρατική συμφωνία (Σ.Α.Δ.Φ.) διοικητικής συνεργασίας στο φορολογικό τομέα, μεταξύ του Κράτους προέλευσης και της Ελλάδος.

Εφόσον πληρούνται οι παραπάνω δύο προϋποθέσεις, ο συνταξιούχος αλλοδαπής θα πρέπει να υποβάλει σχετική Αίτηση μέχρι την 31η Μαρτίου εκάστου φορολογικού έτους, στην αρμόδια φορολογική υπηρεσία στη χώρα μας, προσκομίζοντας ταυτόχρονα έγγραφο από τον αλλοδαπό ασφαλιστικό φορέα ή από άλλη δημόσια αρχή της χώρας του, με την οποία να πιστοποιείται η ιδιότητά του ως συνταξιούχου αλλοδαπής και η καταβολή σχετικής σύνταξης.

Στη σχετική αίτηση, ο αλλοδαπός συνταξιούχος, δηλώνει και το Κράτος, στο οποίο διατηρεί τη φορολογική του κατοικία.

Η αρμόδια Φορολογική Διοίκηση της Ελλάδος εξετάζει το αίτημα του αλλοδαπού συνταξιούχου και εντός 60 ημερών, εκδίδει σχετική απόφαση, με την οποία δέχεται ή απορρίπτει τη σχετική αίτησή του.Στην περίπτωση αποδοχής του αιτήματος του, ενημερώνεται, από την Ελληνική Φορολογική Διοίκηση, η Φορολογική αρχή του Κράτους του αλλοδαπού συνταξιούχου για τη μεταφορά της φορολογικής του κατοικίας στην Ελλάδα.

Σημειούται, ότι η διάρκεια υπαγωγής στην εναλλακτική φορολόγηση ξεκινάει από το επόμενο, της υποβολής της αίτησης, φορολογικό έτος και διαρκεί για τα επόμενα 15 έτη.

Στην περίπτωση αυτή, καταλογίζεται φόρος επί του συνολικού εισοδήματος του συνταξιούχου από οποιαδήποτε πηγή (συντάξεις, ενοίκια, τόκοι), υπολογιζόμενος με ποσοστό 7%.

Το εισόδημα αυτό εξαιρείται από την φορολόγηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Τυχόν φόρος εισοδήματος, ο οποίος θα έχει καταβληθεί στην αλλοδαπή για τα τυχόν εισοδήματά του, εκπίπτει στο σύνολό του, χωρίς όμως να δύναται να υπερβεί τον αναλογούντα φόρο για το εισόδημα αυτό στην Ελλάδα. Τυχόν υπερβάλλων φόρος δεν επιστρέφεται.

Ο σχετικός φόρος καταβάλλεται εφάπαξ, σε μία δόση, έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου εκάστου έτους. Με την καταβολή του φόρου, εξαντλείται κάθε φορολογική υποχρέωση για τα εισοδήματα αυτά.

Σημειούται, ότι το φυσικό πρόσωπο που μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία στην Ελλάδα, διατηρώντας όμως παράλληλα ακίνητη περιουσία στην αλλοδαπή, δεν απαλλάσσεται από την καταβολή φόρων κληρονομιών ή δωρεών στην αλλοδαπή, οι οποίοι σχετίζονται με την ακίνητη περιουσία του.

Τέλος, ο φορολογούμενος δύναται, εφόσον το επιθυμεί, ν’ ανακαλέσει στα επόμενα φορολογικά έτη, την υπαγωγή του στην εναλλακτική φορολόγηση στην Ελλάδα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρόν άρθρο δεν καλύπτει συμβουλευτικούς, αλλά μόνον ενημερωτικούς σκοπούς, και δεν μπορεί ν’ αποτελέσει βάση για περαιτέρω ενέργειες, από πλευράς του αναγνώστη. Aπαιτείται η λήψη εξειδικευμένων συμβουλών.

Η εταιρεία μας δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για τυχόν ενέργειες των αναγνωστών, βασισμένες στο παρόν άρθρο.

© 2015 Your Company. All Rights Reserved. Designed By JoomShaper