ΝΕΑ

Συναλλαγές με χώρες που έχουν προνομιακό φορολογικό καθεστώς και με εκείνες που δεν είναι συνεργάσιμες

Ψηφίστηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο η τροποποίηση των διατάξεων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και συγκεκριμένα της περίπτωσης ιγ’ του άρθρου 23 του ν. 4172/2013, που αφορά τις μη εκπιπτόμενες δαπάνες από τα φορολογητέα κέρδη εκάστης διαχειριστικής περιόδου.

Μετά την τροποποίηση του άρθρου αυτού, τίθενται περιορισμοί στις αγορές εμπορευμάτων και υπηρεσιών από κράτη μη συνεργάσιμα ή με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 65 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (επισυνάπτεται πίνακας των κρατών αυτών).

Στο άρθρο 23 του ν. 4172/2013, αναφέρονται, όπως προαναφέραμε,  οι μη εκπιπτόμενες επιχειρηματικές δαπάνες. Η τροποποιημένη μορφή της περίπτωσης ιγ του άρθρου 23 αναφέρει ότι:

ιγ) Δεν εκπίπτουν της φορολογίας εισοδήματος το σύνολο των δαπανών που καταβάλλονται προς φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που εμπίπτει σε μια από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

Α)  Είναι κατά το χρόνο έκδοσης του παραστατικού ή κατά το χρόνο διενέργειας της συναλλαγής φορολογικός κάτοικος σε κράτος μη συνεργάσιμο.

Β) Είναι κατά το χρόνο έκδοσης του παραστατικού ή κατά το χρόνο διενέργειας της συναλλαγής φορολογικός κάτοικος σε κράτος που υπόκειται σε προνομιακό φορολογικό καθεστώς.

Γ)  Είναι συνδεόμενη εν τοις πράγμασι εταιρεία, χωρίς να έχει συμμορφωθεί πριν τη διενέργεια της συναλλαγής ή την έκδοση του παραστατικού με τις υποχρεώσεις που επιβάλλονται από τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (άρθρο 21 του ν. 4172/2013).

Δ)  Δεν διαθέτει στην έδρα της ή σε συνδεδεμένη επιχείρηση την απαιτούμενη οργάνωση και υποδομή για τη διενέργεια κατ’ επάγγελμα ομοειδών συναλλαγών, κατά συνήθεια και επάγγελμα με τη συναλλαγή για την οποία εκδόθηκε το παραστατικό.

Για τις περιπτώσεις Γ’ και Δ’ ο φορολογούμενος οφείλει, προκειμένου να μην εμπίπτει στη μη έκπτωση της δαπάνης, και πριν τη διενέργεια του φορολογικού ελέγχου, να προσκομίσει πλήρη απόδειξη, ότι δεν συντρέχουν για τη συγκεκριμένη εταιρεία οι προαναφερόμενες συνθήκες.

Για τις περιπτώσεις Α’, Β’, Γ’ και Δ’, προκειμένου ο φορολογούμενος να μην εμπίπτει στη μη έκπτωση της δαπάνης, θα πρέπει να καταβάλλει παρακρατούμενο φόρο που προκύπτει από τον ισχύοντα στην Ελλάδα φορολογικό συντελεστή φόρου εισοδήματος για επιχειρηματική δραστηριότητα (σήμερα 26%), επί του συνόλου της εν λόγω δαπάνης.

Εφόσον εντός τριμήνου από τη συναλλαγή, ο φορολογούμενος αποδείξει, ότι πρόκειται περί συνήθους συναλλαγής σε τρέχουσες τιμές αγοράς, θα επιστρέφεται αζημίως για το Δημόσιο ο παρακρατηθείς φόρος στον φορολογούμενο.

Αναμένεται απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, με την οποία θα ρυθμίζονται οι διαδικασίες για την εφαρμογή των παραπάνω και ειδικότερα η διαδικασία ελέγχου που προβλέπεται για τις περιπτώσεις Γ’ και Δ’ ανωτέρω.

Μέχρι τότε δεν μπορούμε να σας δώσουμε περισσότερες οδηγίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η διάταξη αυτή θα εφαρμοστεί.

ΜΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΜΑ ΚΡΑΤΗ 2014
1. Ανδόρα
2. Ανγκουίλα
3. Αντίγκουα και Μπαρμπούντα
4. Μπαχρέιν
5. Μπαρμπάντος
6. Βερμούδες
7. Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι
8. Μπρουνέι
9. Ντομίνικα
10. ΠΓΔΜ
11. Γιβραλτάρ
12. Γρενάδα
13. Γουατεμάλα
14. Χόνγκ-Κόνγκ
15. Νήσος Μαν
16. Τζέρσεϋ
17. Λίβανος
18. Λιβερία
19. Λιχτενστάιν
20. Μαλαισία
21. Νήσοι Μάρσαλ
22. Μαυρίκιος
23. Μονακό
24. Ναούρου
25. Ολλανδικές Αντίλλες
26. Νιούε
27. Παναμάς
28. Φιλιππίνες
29. Σαμόα
30. Σεϋχέλλες
31. Σιγκαπούρη
32. Άγιος Χριστόφορος και Νέβις
33. Αγία Λουκία
34. Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες
35. Μπαχάμες
36. Νήσοι Κουκ
37. Ουρουγουάη
38. Παρθένοι νήσοι των ΗΠΑ
39. Βανουάτου

ΚΡΑΤΗ ΜΕ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΟ ΦΟΡ. ΚΑΘΕΣΤΩΣ 2014
1. Άγιος Μαρίνος
2. Αλβανία
3. Ανδόρα
4. Βανουάτου
5. Βερμούδες
6. Βοσνία - Ερζεγοβίνη
7. Βουλγαρία
8. Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι
9. Γιβραλτάρ
10. Γκέρνσεϋ
11. Ιρλανδία
12. Κατάρ
13. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
14. Κύπρος
15. Λίχτενσταϊν
16. Μαυροβούνιο
17. Μακάο
18. Μονακό
19. Μονσεράτ
20. Μπαχάμες
21. Μπαχρέϊν
22. Μπελίζ
23. Ναουρού
24. Νήσοι Κέϋμαν
25. Νήσοι Μάρσαλ
26. Νήσος του Μάν
27. Νήσοι Τέρκς και Κάϊκος
28. Ομάν
29. Παραγουάη
30. Σαουδική Αραβία
31. Σεϋχέλλες
32. Τζέρσεϋ
33. ΠΓΔΜ

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρόν άρθρο δεν καλύπτει συμβουλευτικούς, αλλά μόνον ενημερωτικούς σκοπούς, και δεν μπορεί ν’ αποτελέσει βάση για περαιτέρω ενέργειες, από πλευράς του αναγνώστη. Aπαιτείται η λήψη εξειδικευμένων συμβουλών.

Η εταιρεία μας δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για τυχόν ενέργειες των αναγνωστών, βασισμένες στο παρόν άρθρο.

© 2015 Your Company. All Rights Reserved. Designed By JoomShaper