ΝΕΑ

Φορολογία Εισοδήματος / Διάφορα θέματα

Υπόχρεοι για υποβολή δήλωσης φόρου εισοδήματος (Έντυπο Ε1) είναι οι κάτοικοι εξωτερικού για τα εισοδήματα που αποκτούν στην Ελλάδα, τα φορολογούμενα με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. με τις γενικές διατάξεις ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενα.

Ο φόρος επιβάλλεται μόνο στο εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα και όχι στο εισόδημα που προκύπτει στο εξωτερικό

ΑΡΜΟΔΙΕΣ Δ.Ο.Υ.:

  • Όσοι αλλοδαποί ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, υποβάλλουν τη δήλωσή τους στην Εφορία,. στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η έδρα της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  •  Όσοι έχουν ορίσει φορολογικό εκπρόσωπο, ο οποίος υπάγεται ως προς τη φορολογία εισοδήματος σε Εφορία του Νομού Αττικής, υποβάλλουν τη δήλωσή τους στην Εφορία Κατοίκων Εξωτερικού.
  •  Όσοι έχουν ορίσει φορολογικό εκπρόσωπο, ο οποίος υπάγεται ως προς τη φορολογία εισοδήματος σε Εφορία εκτός του Νομού Αττικής, υποβάλλουν τη δήλωσή τους στην Εφορία της πρωτεύουσας του νομού.
  •  Όσοι έχουν ορίσει φορολογικό εκπρόσωπο, ο οποίος υπάγεται ως προς τη φορολογία εισοδήματος σε Εφορία των νομών Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, υποβάλλουν τη δήλωσή τους στην Εφορία που υπάγεται ο φορολογικός εκπρόσωπος.
  • Εάν στην πρωτεύουσα ενός νομού λειτουργούν περισσότερες Δ.Ο.Υ., αρμόδια για την υποβολή της δήλωσης είναι η πρώτη Εφορία (Α΄ Δ.Ο.Υ) του νομού, εκτός του νομού Θεσσαλονίκης όπου αρμόδια είναι η τέταρτη Εφορία του νομού (Δ΄ Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης).

Για το φορολογικό έτος 2014 (εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 01.01.14 έως 31.12.14) η δήλωση υποβάλλεται κατά το χρονικό διάστημα από 1η Φεβρουαρίου μέχρι και την 30ή Ιουνίου 2015.

Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος   αποβιώσει ή μεταφέρει την κατοικία του στο εξωτερικό, η δήλωση υποβάλλεται από τους κατά περίπτωση υπόχρεους, καθ` όλη τη διάρκεια του φορολογικού έτους (2015).

Η τροποποιητική δήλωση, λόγω λάθους ή παράλειψης, υποβάλλεται οποτεδήποτε, όχι όμως μετά την έκδοση εντολής ελέγχου από τη Φορολογική Διοίκηση ή την παραγραφή του δικαιώματος της Φορολογικής Διοίκησης για έλεγχο της αρχικής δήλωσης. Οι τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος υποβάλλονται ηλεκτρονικά από το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013) και μετά.

Πώς δικαιολογείται τυχόν διαφορά πραγματικού εισοδήματος και τεκμαρτού εισοδήματος, καθώς και η αγορά περιουσιακών στοιχείων.

  • Με πραγματικά εισοδήματα που αποκτήθηκαν από το φορολογούμενο, τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα μέλη του στην Ελλάδα.
  • Με χρηματικά ποσά που δεν θεωρούνται εισόδημα στην Ελλάδα.
  • Με χρηματικά ποσά που προέρχονται από τη διάθεση περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα.
  • Με εισαγωγή συναλλάγματος για πρόσωπα: α) που είναι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού, β) που είχαν διαμείνει 3 τουλάχιστον χρόνια στην αλλοδαπή και η εισαγωγή του συναλλάγματος γίνεται μέσα σε 2 χρόνια από τη μετοικεσία τους, γ) που είχαν διαμείνει 5 τουλάχιστον συνεχή χρόνια στην αλλοδαπή και το επικαλούμενο ποσό συναλλάγματος προέρχεται i) από καταθέσεις στο όνομά τους ή στο όνομα του άλλου συζύγου σε τραπεζικό λογαριασμό ανοιγμένο σε χώρα της Ε.Ε. ή σε υποκατάστημα ελληνικής τράπεζας στο εξωτερικό κατά το χρόνο που διέμεναν στην αλλοδαπή ή ii) από καταθέσεις τους γενικά μέσα σε έναν (1) χρόνο από τη μετοικεσία τους στην Ελλάδα, χωρίς το συνάλλαγμα αυτό να έχει επανεξαχθεί στην αλλοδαπή.
  • Με δάνεια που έχουν συναφθεί στην Ελλάδα.
  • Με δωρεά ή γονική παροχή χρηματικών ποσών στην Ελλάδα, για την οποία η οικεία φορολογική δήλωση έχει υποβληθεί μέχρι τη λήξη του έτους, στο οποίο πραγματοποιήθηκε η σχετική δαπάνη.
  • Με ανάλωση κεφαλαίου  που αποδεδειγμένα  έχει φορολογηθεί κατά τα προηγούμενα έτη ή νόμιμα έχει απαλλαγεί από το φόρο στην Ελλάδα.

Υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες εισοδημάτων στην Ελλάδα:

α) το εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις,

β) το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα,

γ) το εισόδημα από κεφάλαιο (μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα, ακίνητη περιουσία) και

δ) το εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου (π.χ. μετοχές, μερίδια ή μερίδες σε προσωπικές εταιρείες, κρατικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια ή εταιρικά ομόλογα, παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα).

  • Το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις υποβάλλεται σε φόρο, σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα:
 Φορολογητέο εισόδημα (€) Φορολογικός συντελεστής (%)
< 25.000 22%
25.000,01 έως και 42.000 32%
> 42.000 42%
  • Τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογούνται σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα:
Φορολογητέο εισόδημα (€) Συντελεστής (%)
< 50.000 26%
> 50.000 33%

Ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται σε τρεις (3) ίσες διμηνιαίες δόσεις.

Ορισμένα εισοδήματα που προκύπτουν στην Ελλάδα φορολογούνται αυτοτελώς, ως εξής: α) μερίσματα (10%), β) τόκοι (15% – απαλλαγή για τόκους ομολογιακών δανείων και εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου και για τόκους ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), γ) δικαιώματα (20%) και δ) υπεραξία μεταβίβασης τίτλων (15% εφόσον δεν συνιστά επιχειρηματική δραστηριότητα – απαλλαγή για φορολογικούς κατοίκους σε κράτη με τα οποία η Ελλάδα έχει συνάψει Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Εισοδήματος, εφόσον προσκομίσουν πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας).

Τα ανωτέρω εφαρμόζονται υπό την επιφύλαξη των διατάξεων των Συμβάσεων Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Εισοδήματος (ΣΑΔΦΕ) που έχει συνάψει η Ελλάδα.

Διαδικασία μεταβολής κατοικίας

Τα φυσικά πρόσωπα που επιθυμούν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό θα πρέπει να υποβάλλουν μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πρώτου 10ήμερου του Μαρτίου  του έτους που ακολουθεί το φορολογικό έτος αναχώρησης, στην οικεία φορολογική Αρχή όπου αυτοί είναι υπόχρεοι υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, τα κάτωθι:

Αίτηση (έντυπο Μ0), με συνημμένα τα έντυπα Μ1 & Μ7 και έγγραφη δήλωση με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής τους, για τον ορισμό φορολογικού εκπροσώπου τους στην Ελλάδα.

Κατ’ εξαίρεση, για το φορολογικό έτος 2014 ως προθεσμία υποβολής των εντύπων Μ0-Μ1-Μ7 ορίζεται η τελευταία εργάσιμη ημέρα του πρώτου 10ήμερου του Μαΐου.

Επιπλέον, τα εν λόγω φυσικά πρόσωπα, οφείλουν να προσκομίσουν το αργότερο μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πρώτου 10ήμερου του Σεπτεμβρίου του έτους που ακολουθεί το φορολογικό έτος αναχώρησης:

i) Βεβαίωση φορολογικής κατοικίας από την αρμόδια φορολογική αρχή του κράτους, όπου δηλώνουν φορολογικοί κάτοικοι, από την οπoία να προκύπτει, ότι είναι φορολογικοί κάτοικοι αυτού του κράτους. Εάν οι φορολογούμενοι έχουν εγκατασταθεί σε κράτος, με το οποίο υπάρχει ΣΑΔΦΕ, και εφόσον αποκτούν εισόδημα στη χώρα μας, μπορούν να προσκομίσουν, αντί της βεβαίωσης, την αίτηση για την εφαρμογή της Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας ή

ii) Αντίγραφο της εκκαθάρισης της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που υποβλήθηκε στο άλλο κράτος ή

iii) Ελλείψει εκκαθάρισης, αντίγραφο της σχετικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Η γνησιότητα των αλλοδαπών δημοσίων εγγράφων πιστοποιείται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη Σύμβαση της Χάγης (Apostille) ή εάν προέρχονται από χώρα που δεν έχει συμβληθεί στην σύμβαση αυτή, κατά τα διεθνή νόμιμα (προξενική διαδικασία). Επίσης, απαιτείται επίσημη μετάφραση στην Ελληνική γλώσσα όλων των εγγράφων που πρόκειται να κατατεθούν στις Ελληνικές Οικονομικές Υπηρεσίες.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρόν άρθρο δεν καλύπτει συμβουλευτικούς, αλλά μόνον ενημερωτικούς σκοπούς, και δεν μπορεί ν’ αποτελέσει βάση για περαιτέρω ενέργειες, από πλευράς του αναγνώστη. Aπαιτείται η λήψη εξειδικευμένων συμβουλών.

Η εταιρεία μας δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για τυχόν ενέργειες των αναγνωστών, βασισμένες στο παρόν άρθρο.

 

© 2015 Your Company. All Rights Reserved. Designed By JoomShaper